2010. május 25., kedd

Emlékezz rám!

Tegnap este láttam az Emlékezz rám című romantikus drámát. Alapvetően persze, csak "szemlegeltetésről" volt szó :-), bár, a történet is érdekelt. Sok fanyalgást hallottam a filmről, de nekem nagyon tetszett! Teljesen feltöltődtem és a hatása alatt voltam még órákkal utána is. Igazából többet kaptam a filmtől, mint amit vártam.
2001-ben játszódik...

A sztori alapvetően két fiatal egymásra találása és szerelembe esése, de ennél sokkal-sokkal többről van szó. Mindketten súlyos tragédiát "cipelnek" magukkal, a fiúnak a bátyja, a lánynak az anyja halt meg tragikus módon, ami még közelebb hozza őket egymáshoz. Szerelmüknek akadnak buktatói, de végül mindig egymás karjaiban kötnek ki.
Hadd kezdjem kedvencünkkel, Robert Pattinsonnal. Karaktere /Tyler Hawkins/ szerint dühös, szomorú, melankolikus, romantikus lelkű srác, az igazságtalanság mélyen felháborítja. Nem zavarja, hogy ha kisebb törvénybe ütköző dolgot tesz, mint pl kocsmai verekedés, vagy garázdaság. Apjával évek óta húzódó, súlyos konfliktusa van. Legszorosabban 10 éves húgához kötődik, gondoskodik róla, minden nap érte megy az iskolába, vigyáz rá, figyel a fejlődésére, lelki egyensúlyára. Éppen ebből ered az egyik legfontosabb konfliktusa az apjával. Egyébként jó humorú, laza egyetemista. Elhunyt bátyjának egy füzetbe feljegyzi élete minden fontos eseményét.
Pierce Brosnan játssza az apját, Charles Hawkins-t. A nagyhatalmú, befolyásos, kőgazdag, látszólag érzelemmentes vállalatvezetőt. Mellesleg abszolút hihető, hogy rokonok. :-) Első fia halála rendkívül megviselte és azt a védekezési módot választotta, hogy csak és kizárólag a munkájának él, nem vesz tudomást feleségéről és két másik gyermekéről. Egyik Pattinsonnal közös jelenetükben iszonyatos indulatokkal feszülnek egymásnak, szinte forr a levegő a vásznon. Pattinson olyan, mint egy dühöngő bika, de végül az apa is kitör a magára erőltetett higgadtságból. Ez a film egyik legfelkavaróbb jelenete. Nagyon hitelesek benne mind a ketten.

A megrázó, sokkoló nyitójelenet a történet női főszereplőjéhez kapcsolódik. Gyermekként tanúja lesz édesanyja meggyilkolásának, ami természetesen mély nyomot hagy a lelkében és családja életében. Ally Craig, Emilie de Ravin alakításában még felnőttként sem hajlandó pl metróra szállni. A színésznőt a Lost rajongói ismerhetik jól. Én ezt a sorozatot nem nézem, csak az első évadot láttam, ottani teljesítményéről így nem is tudok mit mondani. Egy picit - hülyén fog hangzani - "öregnek" éreztem Pattinsonhoz és itt most nem a savanyú a szőlő dolog dominál, hanem, egyszerűen 29 évesen valaki nem 21 és kész. Ettől függetlenül, jól játszott, csak tényleg volt egy ilyen érzésem, hogy talán lehetett volna fiatalabbat találni. Karaktere szerint, okos, vicces, talpraesett, önálló lány. Eleinte nem akarja fogadni a fiú közeledését. Aztán elsöprik az érzelmek, mind a ketten sokat kapnak ettől a kapcsolattól.
Apja, Chris Cooper, kemény, erős és agresszív zsaru. Soha nem bocsátotta meg magának, hogy a feleségét nem tudta megmenteni, így lányát a szokásosnál rövidebb "pórázon" tartja. Főleg, hogy zsaruként sok rosszat lát a világból. Cooper az egyik nagy kedvencem, nagyon örültem, hogy szerepet kapott ebben a filmben.
Kiemelném még a kislány szereplőt, a Pattinson húgát, Caroline-t játszó Ruby Jerins-t. Nagyon ismerős volt, ezért utánanéztem az IMDB-n, de semmilyen komolyabb szerepe nem volt eddig, csak néhány sorozatban játszott. Igaz, hogy láttam a 10 részes Váltságdíj sorozatot és abban feltűnt. Nagyon komoly, felelősségteljes, korán felnőtt, kedves kislányt alakít. Egy elit iskolába jár és rendkívül tehetségesen rajzol, amire mindenki nagyon büszke, még az is, aki nem mutatja... Édesapja szeretetét hiányolja nagyon, bátyjához áll a legközelebb.

A végéről nem árulnék el semmit, nem szoktam spoilerezni, bár, bevallom őszintén, nehéz megállni, mert a történet és az elemzés így /lenne/ kerek. Az biztos, hogy nemcsak Pattinson-rajongóknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki érzelmekkel teli filmre vágyik.
Hivatalos honlap itt.

2 megjegyzés:

  1. Hát képzeld, hogy nálunk még mindig nem játszák, pedig megyeszékhely, már úgy megnézném, igen, elsősorban én is "szemlegeltetés" miatt, viszont én is inkább rosszakat olvastam róla, de bízom benne, hogy én is kellemesen csalódok.

    VálaszTörlés
  2. Lizann!
    Remélem hamarosan láthatod! Nekem tényleg nagyon tetszett! És igen, a szemlegeltetés-faktor is igen fontos! :-)

    VálaszTörlés