2010. április 3., szombat

Egy bájos film: Miss Daisy sofőrje

Ma este az M1-en 20,45-től lesz a Miss Daisy sofőrje!
Egy tüneményes, csodás film barátságról, szeretetről, elfogadásról. Ma már a filmtörténet egyik klasszikusa ez az 1989-ben készült film, ami Morgan Freeman első filmjei között van és Oscar jelölést is hozott számára. A film összesen 9 Oscar jelölést kapott, ebből 4-et díjra váltott, köztük van a legjobb filmé is és Jessica Tandy megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart, valamint Golden Globe-ot is kapott az eleinte elutasító, gorombáskodó, kiállhatatlan nyugdíjas tanárnő szerepéért, aki végül egyetlen, igaz, hű barátját találja meg afroamerikai sofőrjében. Freeman egyik legszebb, méltóságteljes, nagyszerű, kedves alakítása a becsületes, okos, egyszerű sofőr szerepében tökéletessé és felejthetlenné teszi a párost.
Dan Aykroyd Tandy fiát alakítja, végre nem egy idétlenkedő szerepben lehetett látni, én ennek szívből örültem. Komoly, édesanyját gyakran /jogosan/ megmosolygó, tekintélyes férfit alakít.
A film fantasztikus korrajz, az 50-es években a déli államokra jellemző rasszizmust is hitelesen bemutatja.

A filmet aktuálisan nem láttam, ezért pontos elemzésbe nem kezdenék, de a nem túl távoli jövőben igyekszem pótolni. :-)

Gondolom, a legtöbben ismeritek ezt a szép filmet, fülbemászó zenéje is ott van talán a fületekben. Egyik nagy kedvencem, ha valaki még nem látta, mindenképpen nézze meg! Nekünk biztosan ez lesz az esti filmválasztásunk. Nagy szeretettel ajánlom!

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy erre jártam, akkor mi is ezt nézzük este! Köszi az ajánlót! :-) Egyszer már láttam, de nem kizárólagosan, remélem most sikerül az elejétől a végéig megnéznem!!!

    VálaszTörlés