2010. július 1., csütörtök

Napfogyatkozás

Végre megérkezett az év egyik legjobban várt filmje! És miután tegnap megnéztem, azt is elmondhatom, hogy az egyik legjobb is.
Nagyon tetszett! A könyvtől csak helyenként tértek el, ennyi művészi szabadság belefért, ettől még érthető, követhető, könyv- és történethű maradt. Lendületes, izgalmas, pergő és látványos film, egy pillanatra sem lehetett unatkozni. Az Újhold azért néha "leül", itt ilyen nincs!
Sikerült megint egy nagyon ütős nyitójelenettel kezdeni, ami ugyan nem volt benne a könyvben, mégis szervesen illeszkedett a filmbe, Riley /Xavier Samuel/ születése.
Edwardból /Robert Pattinson/ végre újra sokat látunk, sokkal többet, mint az Újholdban. Sok közelivel, sok romantikus beállítással, rövidebbre vágott hajjal, gyönyörű színű szemekkel, ragyogó hátterek előtt. A legromantikusabb jelenet természetesen hozzá kapcsolódik... Igen, a lánykérés.
Nagyon klassz Bella /Kristen Stewart/ anyjával /Sarah Clarke/ való találkozása a sok napsütéssel, üde színfolt volt, szó szerint. Tudjátok, hogy az anya a 24-ben volt 3 évadon keresztül is a főgonosz? :-))) És persze, közben a Victoria-üldözés Forksban! Székhez szegező lendülete volt a fák közötti eszeveszett rohanásnak. Klassz volt a határvonal megjelenítése a vámpírok és vérfarkasok között, miközben a vörös bestia ide-oda ugrált a két oldal között. És persze, Emmett és Paul összeugrása.
A történetet persze, biztosan minden rajongó ismeri, így azzal nem is foglalkoznék sokat. Nekem egy kicsit nehezen érthető ez a "kettőt szeretek" -dolog, már a könyvben is furi volt, de nyilván én így vagyok bekötve, nekem mindig csak egy volt/van. :-)
Bella hezitálása a két fiú között nagyon jól átjött a vásznon. Érezni lehetett, mikor kihez is húz jobban. Bár, azt is, hogy Jacob /Taylor Lautner/ iránt ez inkább csak sajnálat... Az igazi szerelem Edward.
Charlie /Billy Burke/ és Bella közti kedvenc beszélgetésem a felvilágosítás témájában rendkívül jól sikerült, nagy nevetések voltak a moziban, főleg Charlie megkönnyebbült arcát látva.
Nagyon jó volt végre a mellékszereplőket is többet látni. Már a könyvben örültem, hogy itt nagyobb szerepük lesz. Kedvenceim a két vámpírfiú, Emmett /Kellan Lutz/ és Jasper /Jackson Rathbone/ nagyszerű alakítást nyújtottak. Emmett, a medveszerű, harcias, elementáris erővel bíró, mégis jópofa, laza srác, remek dumával. Jasper jóval megfontoltabb, mint az előző részben /:-)))/, szinte a csapat vezetőjévé avanzsál, ahogy a csatát előkészíti. Alice-szel /Ashley Greene/ tökéletes párost alakítanak. Carlisle /Peter Facinelli/ és Esme /Elizabeth Reaser/ kicsit háttérbe szorultak a sok történés mellett, őket hiányoltam egy kicsit.
Nagyon szépen mutatták be flashback-ekben a korábbi szomorú történéseket, mint a quileute törzsre támadó hidegeket, akik miatt az első vérfarkasok létrejöttek, valamint Rosalie és Jasper életének korábbi fejezeteit. Rosalie /Nikki Reed/ különösen telitalálat bosszúálló menyasszonyként! :-)
A vérfarkasok legtöbbször meztelen felsőtesttel rohangálnak a filmben, ha éppen emberi alakjukban vannak. Most nem volt sikítás. :-D Viszont Edward, aki kifogástalanul öltözködik, megjegyzi egyszer a filmben Jacobra, hogy "Nincs neki egy ingje?", na akkor aztán volt röhögés. :-DDD Jacob nagyon meggyőző a szomorú és dühös szerelmes szerepkörében. A vérfarkasok között megjelenik Leah és Seth Clearwater. Ahogy a könyvben is: Leah /Julia Jones/ egy dühös, kibírhatatlan, utálkozó pukkancs, Seth /BooBoo Stewart/ pedig egy aranyos, kedves, szeretnivaló kölyök.
Az egyik legjobb jelenet a csatára való felkészülés, kiképzés a tisztáson, a Cullen klán és a vérfarkasok együtt. Hatalmas erők szabadulnak el, mégsincs semmi düh vagy feszültség, csak egy jópofa gyakorlatozás számukra, nagyon jól megkoreografált ütközéseket láthatunk. Rengeteget dolgozhattak vele.
Ahogy a csatajelenettel is, ami rendkívül látványos és erőteljes. Szinte ijesztő. Visszahőköl az ember a hatalmas, féktelen pusztítástól, harctól és ellenségeskedéstől. Nagyon gyorsan történnek az események, jó látni, ahogy a Cullenek és a vérfarkasok együttműködnek és egymást védik. A Bellát védelmező Edward és Seth is remek párost alkotnak Riley és Victoria ellenében.
A rettenthetetlen Volturi megjelenése természetesen tökéletesen hatásvadász a lassú vonulással és a jéghideg, szánalmat nem ismerő kegyetlenséggel.

Amit egy picit hiányoltam, hogy Bella Jacob betegágyánál nem mondja ki, hogy azért választja Edwardot, mert őt szereti jobban, nem tud nélküle élni, ahogy ez már kiderült az Újhold idején. Ez a könyvből kiderül.

Az egész filmet végigkísérik a remekül kiválasztott zenék. Tökéletesen illeszkednek a film hangulatába.

Egészében: nagyon tetszett, látszik, hogy minden részletre nagyon odafigyeltek, hogy a rajongókat ne érje csalódás. Nagyon sok új, izgalmas szereplő volt, a mellékszereplők pedig egyre nagyobb részt kapnak a történetből. Biztos, hogy ezt is rongyosra lehet majd nézni, ahogy az első két részt, nagyon-nagy élmény volt! Nem akaródzott még a székről sem felkelni a végén, a barátnőmmel meg is jegyeztük, hogy akkor inkább maradnánk is a következő előadásra! :-)))
Aki ezekben a filmekben szerepel egy csapásra világsztár lesz, így gondolom, mindegyik kedvencet sokat látjuk még, nemcsak a negyedik részben, hanem sok minden másban is.

4 megjegyzés:

 1. Megvolt.

  Még most is libabőrös vagyok...

  Minden szavaddal egyetértek :-)

  VálaszTörlés
 2. Viki!
  Már reggel írni akartam, hogy remélem tetszett, de korán ébredt a gyerek. :-)
  De látom, megvolt a hatás! :-))) Nagyszerű volt szerintem is és örülök, hogy Neked is tetszett! Meg az írásom is. :-)

  VálaszTörlés
 3. Végül megnéztük mi is, tetszett. Bár voltak pillanatok, amikor inkább Jacobnak drukkoltam:-P Nálam a három történet közül azonban még mindig az Alkonyat vezet.

  VálaszTörlés