2010. július 31., szombat

Eredet

Szombat este láttuk az Eredet-et a férjemmel. A Shrek 4 is szóba jött, de végül ezt választottuk, azt hiszem, sokkal-sokkal jobban jártunk!!!
Semmiféle politikát nem szeretnék az elemzésbe belekeverni, de a film tényleg arról szól, merünk-e nagyot álmodni.
A film hihetetlenül lenyűgöző, döbbenetes, csodás látványvilágot produkál, időnként még a szánk is tátva maradt az egyes megoldásoktól. Férjem száját még az a mondat is elhagyta, hogy jobb, volt, mint az Avatar!
A film cselekménye iszonyúan pörgő, lendületes, izgalmas, nem hagy alább egy pillanatra sem. 140 perces, de ez idő alatt egyszer sem jutott eszembe, hogy az órámra nézzek, hogy hol is járunk időben.
A főszereplő Don Cobb-ot Leonardo DiCaprio alakítja. Egy profi tolvaj, aki a célszemélytől álmában szerzi meg legféltettebb titkait és megbízója számára a zsákmányt. Új, utolsó munkája egy másfajta feladat elé állítja, most egy gondolatot nem ellopni, hanem beültetni kell a célszemély fejébe. Súlyos személyes tragédiája, ami szintén az álomvilághoz köti azonban egyre súlyosabban befolyásolja a munkáját. DiCaprio nagyon tetszett ebben a szerepben, olyan jó látni, hogy pályája kezdete óta ritkán nyúl mellé és rendszerint valami komoly filmben, témában csillogtatja tehetségét. És ahogy megállapítottuk, már nem is annyira kölyökképű, ami határozottan jól, jobban áll neki!
Saito, vagyis Ken Watanabe bízza meg Cobb-ot az új munkával. Őt az Utolsó szamurájból ismerhetjük. Nem gonosz figura, inkább csak más célok motiválják, mint a Leot. Energikus, határozott karakter.
Külön öröm volt látni a filmben egy epizódszerep erejéig Michael Caine-t! Nyilatkozta, hogy már csak epizódszerepeket vállal, de olyan jó itt-ott felfedezni őt! Leo apját játssza a tőle megszokott fantasztikus eleganciával, derűvel, tehetséggel.
Tom Berengert szinte fel sem lehet ismerni. Nagy filmekből indult ő, de aztán túl sok B kategóriás szerepet vállalt, így nagyon eltűnt a süllyesztőben és hát látszik rajta, hogy az idő felette sem állt meg. Ettől függetlenül szerepét jól és meggyőzően alakítja, talán kap még 1-2 komolyabb szerepet.
A két női főszereplőt említeném még, Marion Cotillard-ot, akinek a nevét a Taxi óta kapisgáljuk, a Piaf óta pedig megtanultuk. Ez nem egy Piaf-elemzés, de aki még nem látta, feltétlenül nézze meg. Csodálatos, lenyűgöző és rendkívül megrázó film és főleg, alakítás Cotillard részéről, szerintem akár két Oscart is ért volna, nemcsak egyet. :-) Itt egy megtévedt asszonyt alakít, Leo szerelmét, feleségét, aki elveszíti valóságérzetét, de erről nem is nagyon árulnék el többet.
Ellen Page, aki szintén egy nagyon drámai szereppel jelent meg a filmes köztudatban /Juno/, itt egy építészlányt alakít, aki az álmok környezetét építi fel. Kedves, helyes lány.
A magyar szinkronhangok szokás szerint nagyon jól működnek, Hevér Gábor /DiCaprio/, Kőszegi Ákos /Watanabe/, Györgyi Anna /Cotillard/.
Szeretném még kiemelni a zenét, már a trailerben is ez fogott meg, ezért javasoltam, hogy inkább ezt nézzük meg. Engem kicsit a Világok harcának zenéjére emlékeztet. De ide is teszem, jobb, ha halljátok! :-)
Besorolás szerint sci-fi, de inkább fantasy-nak vagy akciófilmnek nevezném. Nagyon tetszett, nagyon ajánlom mindenkinek! Hivatalos honlap itt, az ígért trailer a nagyszerű zenével pedig itt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése