2010. január 15., péntek

AVATAR!

Először is csodás élmény volt egy filmet moziban, 3D-ben látni. Ez volt az első ilyen filmélményem, de biztosan keresni fogom a lehetőséget, hogy még láthassak ilyet!

A film monumentális és rendkívül profi, James Cameron tudja, mi kell a népnek. Egy mese, amiben lehet hinni. Azt hiszem, a legnagyobb dobás benne, hogy teljesen tökéletesen, minden részletre kiterjedően /pl: társadalmi felépítés, technológiai fejlettség, ökoszisztéma, spiritualitás/ felépítettek benne egy önálló világot, Pandorát.
A történet meseszerű, némely kritika egyenesen élőszereplős Pocahontas-történetnek nevezi. Ebben ugyan van valami, de semmiképpen sem gyerekfilm! Bár, megdöbbenésemre egész sok jócskán 12 év alatti is ott volt a majd' 3 órás filmen.
Nagyszerű apránként szépen megismerni a na'vik életét. Szerelem, a jó és rossz harca, izgalom, hihetetlen, fantasztikus, látványvilág, különleges lények /itt nemcsak a bennszülött törzsre gondolok/, a természet ereje, csaták sosem látott harci eszközökkel, járművekkel, csodás zene, néhány vicces jelenet és a rendkívül aktuális környezetvédelem, ez mind benne van ebben a csodában és persze, biztosan ki is hagytam 1-2 dolgot.
A főszereplő srác, Sam Worthington gondolom, innentől el lesz látva munkával, eddig nem áll túl hosszú pályafutás a háta mögött. Jellemformálása figyelemreméltó!
Sigourney Weaver alakítja az egyik tudóst, érdekes őt avatar formában látni, nyilván Ő meg is tehette, hogy kikösse, a kék, macskaszerű lény valóban egyértelműen, felismerhetően hasonlítson rá.
Neytirit, a bennszülött lányt alakító Zoe Saldana feltűnt már az új Star Trek filmben és már Sigourney Weaverrel is dolgozott együtt a Nyolc tanúban. /Ez utóbbiról már van egy vázlatom ide kb. egy hónapja, csak még nem volt időm beírni! De ami késik, nem múlik... :-)/ Őt csak na'viként látjuk, a természet mindenhatóságában feltétel nélkül hisz és észrevétlenül szeret bele főhősünkbe.
És a rátarti gonosz, Stephen Lang. Régen A-vonalas filmekben is szerepelt, majd szépen átcsúszott a B-kategóriás filmek világába. Szerintem több van benne, remélem már nem felejtik el ott a nagy Hollywoodban. Itt említeném meg a magyar szinkront is, őt Kőszegi Ákos szólaltatja meg, a tőle elvárható magas színvonalon. De a többiek Széles Tamás /Worthington/, Pikali Gerda /Saldana/ is remek választás a karakterhez.
Azt hiszem, mindenkinek lehet ajánlani, férfiak és nők egyaránt szeretni fogják. A történetvezetés egyszerű, de nem is a történet bonyolultsága itt a lényeg, hanem a LÁTVÁNY! Az Avatar elvarázsolja a nézőt. Erre tényleg csak azt lehet mondani, hogy MEG KELL NÉZNI. Többet mond minden szónál!
A film eddig 4 Golden Globe jelöléssel rendelkezik.

1 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok végül hány díjat zsebel be az Avatar, még nem láttam, de annyi jó kritikát lehet olvasni róla, hogy feltétlenül meg fogom nézni! Köszi az ízelítőt!

    VálaszTörlés