2010. január 2., szombat

Forrest Gump

Talán már mindent elmondtak erről a filmről, mégis megpróbálok írni róla. Csodás, különleges mese, még egy ilyen nem lesz. Azonnal klasszikussá vált, mondatait nap, mint nap idézzük.

Minden benne van, ami az életben is és ami egy jó filmhez kell. Szerelem, dráma, barátság, mese, háború, ZENE, történelem, jelentős történelmi személyiségek /3 elnökkel is találkozik főhősünk, de Elvis Presley-vel és John Lennon-nal is/, sport, egymásratalálás, megható pillanatok, sok nevetés, tele érzelemmel, szeretettel, életörömmel. Még az élet értelméről is elgondolkodhatunk, ha megnézzük.
Forrest /Tom Hanks/ nagyon sok jelentős esemény részese, amiknek fontosságát ugyan nem vagy másként fogja fel, apró epizódok az életében. Tiszta, ártatlan, naiv lelkével egy igazi nagy gyerek. Jószándékú, kitartó, becsületes, segítőkész, lovagias, akiben jóságos édesanyja /Sally Field/ örökké hisz és ez a hit adja meg neki azt az önbizalmat, amivel az életét a lehető legszebben és legjobban éli meg. Tom Hanks élete legjobb alakítását nyújtja, tökéletesen megérdemelte a Golden Globe-ot és az Oscart is!
Jenny /Robin Wright Penn/, Forrest gyermekkori szerelme, zaklatott gyermekkora után nehezen találja a helyét a világban és sokáig elutasítja a fiú hűségét és szerelmét. Szabados gondolkodása révén veszélyes kapcsolatokba és kalandokba keveredik, amelyekből sokszor Forrest rántja ki.
Dan hadnagyot Gary Sinise alakítja, akit már az Egerek és emberek /1992/ óta nagyon szeretek John Malkovich-csal együtt. Szerepe szerint sokáig nagyon haragszik főhősünkre, nehezen fogadja el, hogy a sors más utat jelölt ki számára, mint amit ő korábban elképzelt. Keserű dühe szinte elvakítja. Hozzá kapcsolódnak a film nehezebb trükkfelvételei is. Sinise az Oscar jelölést meg is kapta alakításáért.
Ha már a trükköknél tartunk, emlékszem, az első alkalommal mennyire elámultunk, ahogy JFK, Lyndon Johnson, Nixon és Lennon közvetlen közelében tűnt fel Hanks, amit persze, technikailag már annyira nem nehéz megoldani, inkább maga az ötlet zseniális! Minden alkalommal jókat mosolygok, annyira szeretem ezeket a jeleneteket, még ha nevetségesek is a szituációk.
A film legszebb képei a futós jeleneteknél vannak, gyönyörű környezetben rója hősünk a mérföldeket. A film zenéjében a korszak jól csengő klasszikusait hallhatjuk. Mindegyik a helyén, jól illeszkednek a film cselekményéhez.
Mit is mondhatnék még? Ez az egyik legfontosabb alapmű filmes témában, biztosan sokan, vagy talán mindenki, aki olvassa a blogot látta már. Talán a klasszikussá vált mondatokból idéznék párat:
- Úgy voltunk, mint a borsó meg a héja.
- Fuss, Forrest, fuss!
- Az a hülye, aki mondja!
- BB volt a legjobb jóbarátom.
- Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, nem tudhatod, mit veszel belőle.

Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom, mindenféle hangulatban jót tesz az ember lelkének!

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a filmet! Tegnap is néztem... Mindig könnyesre nevetem magam és a végén egy jót sírdogálok... Amióta gyerekeim vannak, most láttam először (előtte vagy 15x), és pont emiatt az anya halálát, Forest hozzávaló viszonyát és a kis Forest-et sokkal érzékenyebben éltem meg...gyönyörű film...

    VálaszTörlés
  2. Norita!
    Én is rengetegszer láttam, hála az égnek, még Anyuval is megadatott. Miután Ő elment nagyon nehéz /a mai napig/ az anya halála jelenet... /más filmekben is.../
    De valóban, mióta anya lettem, én is most láttam először, ad egy másfajta figyelmet a filmnek! /Bár, ezt más filmekkel is észrevettem, gondolom Te is. :-)/

    VálaszTörlés