2010. január 2., szombat

In memoriam 2009

Azokról az általam nagyon kedvelt és sokra tartott színészekről szeretnék írni, akiket 2009-ben veszítettünk el és alakjukat, hangjukat már csak filmeken, az interneten, egyéb felvételeken láthatjuk, hallhatjuk már csak.

Felfoghatatlan, katasztrofális, döbbenetes síbalesetben fiatalon életét vesztette a szép Natasha Richardson, Liam Neeson felesége, Vanessa Redgrave lánya, Franco Nero nevelt lánya, Joely Richardson testvére az év elején.
Farrah Fawcett, az egyik legendás, gyönyörű Charlie-angyal többéves küzdelem után elvesztette a háborút a rákkal szemben.
Karl Malden, akire legjobban a San Francisco utcáin című sorozatból emlékezhetünk, amiben Michael Douglas-szel kergette a bűnözőket, de Oscar díjas is volt az 1952-es A vágy villamosáért. 97 éves volt.
Cseh Tamás énekes, színész, író, édesanyám nagy kedvence volt, dalait én is ismertem.
Kristóf Tibor a magyar szinkron egyik kiemelkedő alakja is tavaly távozott.
Patrick Swayze, sok lány kedvence már a Dirty Dancing óta. Bevallom nekem nem ez a kedvencem tőle, sokkal jobban kedvelem a szerelmes-sírós Ghost-ot és a vagány Holtpontot. Rettenetesen elkeserítő fotók jelentek meg róla már a betegsége vége felé.
Bujtor István a tavalyi év egyik nagy tragikus vesztesége. Még hetekkel később is sírtam, ha valahol róla volt szó, iszonyúan sajnáltam. A magyar filmgyártás egyik legnagyobb alakja a szó szoros és átvitt értelmében is. Színész, író, rendező, színiigazgató. Szerettük filmjeit, hangját, hiszen szinkronban is csodás volt, az élethez való hozzáállását. Volt szerencsém színpadon is látni a Száll a kakukk fészkére című dráma Kakukkfészek című adaptációjában, hálás vagyok, hogy megadatott. Hosszú, titokzatossággal körülvett betegség után hunyt el.
Brittany Murphy 32 évesen decemberben hagyott itt bennünket. Az ő halála körül is sok a találgatás, bár, a legvalószínűbb az anorexia lehet. Tehetséges, különleges, fiatal színésznő volt, nem a tucatszerepeket kapta, nem is lettek volna megfelelőek számára. Kedvencem tőle és partnerétől Dakota Fanningtől a Nagydumás kiscsajok.

2009-től már rájuk is emlékezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése