2010. február 6., szombat

Hajsza a föld alatt

Szóval, a dolog úgy indul, hogy EGYSZERŰEN IMÁDOM John Travoltát, gyakorlatilag bármilyen filmben, még a gyengébbekben is. Igen, még a Nicsak, ki beszél filmekben is. Az 1995-ös Ponyvaregény-beli újjászületését követően pedig az imádat csak fokozódott, vele kapcsolatban érzem azt, hogy azóta nem tud mellélőni, vagy ha mégis, azt megbocsájtjuk neki. Hitelesnek tartom jó és gonosz szerepekben egyaránt. Még az is jól áll neki, ha nő, de erről majd egy másik posztban. ;-)
A nagy rajongás és szeretet mellé pedig egy éve társult még egy érzés, a mérhetetlen nagy sajnálat, hiszen elveszítette a fiát, Jett Travoltát. Édesanya vagyok, felfoghatatlannak tartom az ilyen tragédiákat. Rettenetes lehet tovább élni az életet, hiszen a napok viszont gördülnek tovább...

A Hajsza a föld alatt az első film volt, ami a tragédia után megjelent tőle, a díszbemutatón nem is tudott részt venni. A film másik főszereplője, Denzel Washington nyilatkozott helyette.
A film remake, az első 1974-ben Walter Matthau - Robert Shaw főszereplésével készült, ugyanezzel a címmel.
A film alapsztorija, terroristák eltérítenek egy New York-i metrót, pontosabban, annak egyik kocsiját, természetesen utasokkal tele.
Travolta alakítja a főgonoszt. Hidegvérű, agresszív, eszelős, kegyetlen, tetkós-káromkodós figura. Pontosan tudja, hogy mit akar és az nemcsak a váltságdíj... Egy idő után csak és kizárólag Denzel Washingtonnal, a közlekedési vállalat alkalmazottjával hajlandó tárgyalni, a túsztárgyaló hiába érkezik.
Washington egy lefokozott, főnöke által lenézett, megvesztegetési ügybe keveredett közalkalmazott, természetesen zéró túsztárgyalói gyakorlattal. Ő próbálja lebeszélni a különböző esztelenségekről Travoltát, közben a rendőrség őt is próbára teszi, hogy nincs-e ő is benne a terrortámadásban.
James Gandolfini a Maffiózókból/magyar hangja Kőszegi Ákos/ alakítja az öntelt, pökhendi, hatalmaskodó, felfújt hólyag polgármestert.
John Turturro a feleslegesen érkező, bár korrekt és segítőkész túsztárgyaló.
A film leglátványosabb jelenete az autós, majd motoros pénzszállítás, amit közvetlen közelről és madártávlatból is látunk felváltva.
Feszült várakozás, dinamikus zene, a nagyjából valós időben zajló események, rohanó másodpercek, visszaszámlálás, lassított kameramozgások, rosszul elsülő mentőakció, elszabaduló metrókocsi is fokozzák a feszültséget és az izgalmakat, míg végül a terrorakció Travolta és Washington személyes párharcává válik.
A filmet moziban láttam, úgy nagyon hatásos volt, de azóta még egyszer láttam DVD-n, akkor is nagyon tetszett!

Hivatalos weboldal itt, érdemes rajta körülnézni, nagyon klassz, olyan, mintha éppen a metrón ülne az ember New York kellős közepén. Csak itt nem jönnek a terroristák. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése