2010. február 21., vasárnap

Indiana Jones

Hatalmas közönségkedvenc a kalandor régészprofesszor, nem is véletlenül.
Miért is imádjuk? Először is, legszembetűnőbben, eszelősen jóképű, erős, határozott, okos, találékony, vicces és laza /emlékezzünk csak az első rész kard-pisztoly párbajára a piac közepén/, de nem szuperhős, tud esetlen és béna is lenni, néha veszít, sőt, még egy állandó fóbiája is van /kígyók/, amitől csak még emberibb és szerethetőbb a figura, aki hihetetlen és életveszélyes kalandokba bonyolódik. A film műfajt teremtett, azóta több kalandor-típusú hős jelent meg a vásznon, de Indyvel egyik sem érhet fel. Mondatai már szállóigévé váltak.
1981-ben tűnt fel először a filmvásznon az Elveszett frigyláda fosztogatóival /4 Oscar-díj/, 1984-ben az Indiana Jones és a Végzet templomával /1 Oscar-díj/, 1989-ben pedig az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovaggal /1 Oscar-díj/. Ezt követte majd' 20 évvel később, 2008-ban az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Sokáig hezitált Harrison Ford, mire újra fejébe nyomta a híres kalapot. Állítólag a megfelelő forgatókönyvre vártak, de Ford aggódott, hogy esetleg túl öreg már a szerephez. Végül sikerült meggyőzni.
Ma, amikor gyakran dől a vér és az erőszak a vászonról vagy a tévé képernyőjéről nagy vonzereje még ezeknek a filmeknek, hogy ugyan itt is gyakran megjelenik az erőszak, de sosem öncélúan, durva, kegyetlen vagy véres formában, inkább csak jelzésértékű, része történetnek, általában nem mutatják élesben, hanem a néző képzeletére bízzák a "befejezést".
A sikerhez nagyban hozzájárult a film fantasztikus, rendkívül jellegzetes, könnyen felismerhető zenéje. John Williams írta, a ma élő egyik legnagyobb filmzeneszerző, aki rengeteg-rengeteg nagyon híres film /Star Wars, E.T., Harry Potter/ szintén nagyon híres zenéjét szerezte.
És persze, a tökéletes főszereplő választás. Harrison Ford /mh: Csernák János/ tökéletesen azonosult a szereppel, hihető, szeretnivaló karakter. Han Solo-n kívül ezzel a karakterrel szokták leggyakrabban azonosítani.

És akkor lássuk az egyes filmeket. Mindegyik csodás helyszíneken játszódik.
Az első és a harmadik a kedvencem, gyakorlatilag milliószor láttam őket, kívülről fújom az összes mondatot, eseményt, helyzetet, poént.

Az elveszett frigyláda fosztogatói, egy nagyon izgalmas történet, amelyben Indy a németek hataloméhsége ellen küzd, igyekszik megtalálni előttük a Biblia legendás ereklyéjét, a frigyládát. A történetben Indy nagy szerelmét, Mariont /Karen Allen/ is megismerhetjük, valamint megnézhetjük Indyt a katedrán is, ahogy sorra hódítja meg a szinte csak női hallgatókat a puszta jelenlétével. Kedves mellékszereplők is feltűnnek a filmben, az egyik az egyetem dékánja Dr. Marcus Brody szerepében Denholm Elliott, valamint az egyiptomi jóbarát Sallah szerepében John Rhys-Davies.
A film nagyon lendületes, egy pillanatra sem unalmas, izgalmas, vicces, pergő.
Csak egy apróság. Feltűnt már valakinek, hogy a nyitó, barlangos jelenetben, aki bemegy Indyvel a kis arany bálványért az a nagyon fiatal Alfred Molina kezdő színészként?

A Végzet templomát bevallom őszintén nem kedvelem annyira. Nekem kicsit kilóg a sorból. Ezt is ismerem és persze, sokszor láttam, de a gusztustalan vacsorajelenet és a nem sokkal későbbi egyik mentési jelenet, ahol rengeteg-rengeteg bogár van /aki ismer az tudja, hogy aminek 4-nél több lába van, azt én nagyon nem szeretem.../nekem sok, a hideg futkos a hátamon nagyon enyhe kifejezés. Ezen kívül a történet sem annyira sokrétű és fordulatos, ahogy az első részben, valamint a hiányoznak az első rész kedves mellékszereplői is. A menekülési jelenetek viszont kétségkívül rendkívül izgalmasak a csillében, valamint a hídon is. A második rész érdekessége, hogy a női főszereplő, Kate Capshaw valójában a 4 rész rendezőjének Steven Spielbergnek a felesége.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. Talán a legnagyobb kedvencem a négy közül. Annyira, hogy ha a tévében belefutok /mostanában gyakran adják az HBO-n valamennyi részt/, képes vagyok leülni elé és újranézni még úgy is, hogy már tényleg ezerszer láttam és bárhonnan folytatni tudnám. Az elején egy flashback-ben megismerhetünk egy részletet Indiana cserkészkorából. River Phoenix játssza a fiatal Indyt, megismerhetjük a legendás kalap és ostor történetét, sőt, még a kutyát is, aminek a nevét Indiana átvette. Helyükre kerülnek a dolgok, így kerek egész a történet.
Visszatérünk a nácikkal való harchoz, most a Szent Grál megtalálása a cél. Visszatérnek az első rész kedves mellékszereplői is Marcus Brody és Sallah is. És persze, a harmadik rész legnagyobb durranása, hogy sikerült megnyerni Indy édesapja, professzor Henry Jones szerepére Sean Conneryt /mh: Sinkovits Imre/. Érdekes Indyt a szeretetéhes, az apja elismerésére vágyó fiú szerepében látni. Connery telitalálat, remek választás a végtelenül bölcs elméleti tudós, kutató szerepére, aki borzasztóan ügyetlen, kétbalkezes és persze, mindig meg kell menteni. Számára legfontosabb a tudomány, fiával távolságtartó, "Fiatalúr"-nak szólítja. Jókat veszekednek Forddal, azt hiszem, ez adja a film sava-borsát, fantasztikus párost alakítanak.
A történet már itt is pergő, izgalmas, látványos, fordulatos, jópofa, gondolom, a legtöbben ismeritek.

És a negyedik rész. Amire olyan sokára bólintott rá Ford. Volt szerencsém moziban is látni. Majdnem 20 év el is telt a harmadik rész óta. A szovjetekkel küzd most hősünk, ez már a hidegháború időszaka. A jégszívű főgonosz szerepében egy nő, Cate Blanchett.
A korábbi részek kedves mellékszereplői már csak képen jelennek meg, hiszen ahogy a filmben többször viccesen utalnak is rá, maga Indy sem olyan fiatal már...
Visszatér viszont az első részben megismert Marion, Indy nagy szerelme és hirtelen fény derül egy fiúra is /Shia LaBeouf/.
Itt is akad árulás, meglepetés, rémisztő és kacagtató részek és persze, rengeteg izgalom, a leglátványosabb jelenet az erdőben zajló nagy üldözés, de nekem a motorbiciklis menekülés a kedvencem. Hivatalos honlap itt. Sok információ mind a négy filmről, az egyes poszterek is letölthetők.

Persze, a vége nyitott, meghagyták a lehetőséget az ötödik filmre. Akkor sokat is nyilatkozott Ford, hogy igen, szeretne még egy részt leforgatni. Utánanéztem az IMDB-n, ez alapján 2012-ben újabb Indiana-filmnek örülhetünk, már előkészületben van! Ez a lap még egyelőre nem sokat tartalmaz, de reméljük nemsokára egyre többet megtudhatunk a legújabb kalandról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése