2010. március 16., kedd

Bombák földjén

A hétvégén volt szerencsém megnézni a Bombák földjén-t, az idén 6 Oscar-díjat, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díját elnyerő filmet.
Az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok háborús film szakértő, nem igazán az én területem, de természetesen kíváncsi voltam az idei legjobb filmre és vettem a bátorságot, hogy írjak róla néhány szót.
A nyitójelenet, ahogy az várható is, kellőképpen drámai, de nem durva. Ez egyébként az egész filmre igaz, sokkal véresebbre számítottam. Belesünk a katonák életébe, feszült mindennapjaikba, minden pillanaton élet és halál dőlhet el. Állandó életveszélyben élnek. A feszültséget fokozza az ideges, kapkodó kameramozgás. Iraki életképeket is látunk, nagyon furcsa az európai szemnek ez a nagyon más kultúra. A sivatag, a homok és a hőség csak még nyomasztóbbá teszi a légkört.
A robbanásokról fantasztikusan jó felvételek vannak, hihetetlenül aprólékosan mutatják az egyes homokszemcsék mozgását is! Döbbenetes képek, remek munka! Az operatőr "csak" jelölt volt, de szerintem ő is kaphatott volna egy Oscart. Bár, mint tudjuk, már a jelölés is elismerés.
A főszereplő, bombaszakértő srác /Jeremy Renner/ vagány, pimasz, merész, vakmerő, öntörvényű, felettesével rendszeresen összezördül. Nem fél a haláltól. Ha be van öltözve a védőruhába, van, hogy csak a lélegzését halljuk, szinte vele lélegzünk a veszélyes pillanatokban.
Nem túl ismert színészek szerepelnek benne, az eseményeken van a hangsúly. Nem sztárokra akarták fordítani a figyelmet, hanem a témára. Bár, azért Ralph Fiennes /a nagy Voldemort!/ feltűnik benne egy epizódszerepben, fejvadászként, Guy Pearce pedig a nyitójelenetben játszik szintén epizódszerepben.
Az Avatarral szemben azért nyerhetett, mert Amerika rendkívül érzékeny az Irak-témára, illetve ez egy nagyon komoly film. Az Avatar pedig egy mese. Nagyon jól felépített és csodálatos, de mese, ez pedig egy valós eseményeken alapuló igaz történet, hitelesen bemutatva.
Hivatalos honlap itt.

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtad, hogy nem véres, mert emiatt féltem megnézni. Most már bátran nekiindulhatok, mert egyébként nagyon kiváncsi voltam rá.

    VálaszTörlés
  2. Azért egy durva jelenet van, de tényleg ajánlom! :-)

    VálaszTörlés