2010. március 14., vasárnap

Crime Scene Investigation - Helyszínelők

Egy kis hangoló a 10. évad előtt.

Hogy miért is szeretjük ezt a sorozatot?

Mert már a helyszínválasztás is telitalálat. Las Vegas, a csillogó, varázslatos, bűnös kaszinóváros, ahol bármi megtörténhet és meg is történik.
Mert lebilincselő, ahogy bemutatják az egyes eseteket és a lépésről-lépésre előrébb jutó nyomozást, míg elfogják a bűnöst.
Mert megtanulhattuk belőle, hogy a bizonyítékok, a tények számítanak, mindent az dönt el, az érzelmeknek nincs helye egy bűnügyi nyomozásban.
Mert régen elfeledett kedvenceket vagy kevésbé ismert színészeket tett előtérbe.
Például személyes nagy kedvencemet, William L. Petersent, akit az Embervadász óta nagyon szeretek, és igyekeztem karrierjét is követni, de sajnos, sok B kategóriás filmbe belekényszerült illetve színpadi szerepeket vállalt, mire végre Jerry Bruckheimernek /a sorozat atyja, olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint pl: a Karib tenger kalózai, Pearl Harbour vagy Bad Boys/ ő jutott eszébe a különc, csendes tudós, Gil Grissom /mh: Forgách Péter/ szerepére és el kell ismerni, jobbat nem is találhatott volna. Petersen pedig nagyon jól járt a szereppel, mert a legjobban fizetett sorozatszínésszé lépett elő. Produceri feladatokat is ellát a sorozatban. Grissom, a sorozat lelke, az abszolút legnagyobb kedvence mindenkinek. Zárkózott, éles eszű, hatalmas tudású, higgadt, megközelíthetetlen, nagyon jó megfigyelő, a magánéletéről sokáig semmit sem lehet sejteni. Csak annyit tudunk, hogy édesanyjától komoly hallásproblémát örökölt. Specialitása a rovartudomány.
Laurence Fishburne, Dr. Raymond Langstont alakítja. Ő váltja Grissomot a parancsnoki székben a 9. évadban. Régen orvosként, majd egyetemi tanárként dolgozott. Határozott, nyugodt, elméleti ember, eleinte nem találja a helyét a helyszínelők vezetőjeként, majd ötleteivel és egyre több gyakorlással, kitartással kiérdemli vezető pozícióját.
Marg Helgenberger visszatérését is segítette a sorozat, az egyik legerősebb női karaktert mutatja be, Catherine Willowst. Az egyedülálló anyát, a sztriptíztáncosnőből lett helyszínelőt, akinek az apja az egyik hatalmas kaszinó tulajdonosa, melyre véletlenül derül fény az egyik évad során. Szenvedélyes, érzelmes, magabiztos, szép nő.
Gary Dourdan, Warrick Brown, a csapat afroamerikai tagja. Igazi laza srác, korábban komoly szerencsejátékos volt. Grissom pártfogoltja, kedvence, szinte apa-fiú kapcsolat van köztük. A 8. évad végén sajnos, kiírták a sorozatból, amit igazán nagyon sajnáltam.
George Eads, Nick Stokes, a sorozat szépfiúja, a nők kedvence. Brown és Stokes a legjobb barátai egymásnak.
Jorja Fox, Sarah Sidle, Grissom titkos szerelme. Pontosabban sokáig csak sejti az ember, hogy van köztük valami, az egyértelmű, hogy Sarah nemcsak felnéz Gilre, hanem szerelmes is, aztán egyszer csak a 6. évadban kiderül, hogy a dolog kölcsönös, így a női nézők már egy romantikus szálnak is örülhettek. Sarah alapvetően a munkájának él, érzelemmentesen közelíti meg az eseteket.
Eric Szmanda, Greg Sanders, egyértelműen a fiatal korosztálynak szánt karakter, hogy ők is tudjanak valakivel azonosulni. Ő laborosból lesz helyszínelő, vicces, jópofa figura.
Paul Guilfoyle, Jim Brass kapitány, akit egyszerűen imádok. Az igazi zsarufigura, kemény, áldozatkész, kitartó, becsületes és zseniális rendőrhumorral rendelkezik. Rendkívül jókat lehet röhögni a beszólásain.
Robert David Hall, Dr. Al Robbins, vezető halottkém. Féllábú, a valóságban is /!/, kedélyes, nagy tudású, alapos figura.
És persze, a laborosok, a többi halottkém és a zsaruk között is vannak remek figurák.

A sorozatnak a társadalom olyan rétegei is állandó nézőivé váltak, akik alapvetően nem szoktak sorozatokat nézni. A sorozat epizódjai mindig a gyilkosság bemutatásával vagy a holttest felfedezésével történnek. Kedvenceink kiszállnak a helyszínre és általában Grissom szájából elhangzik az eset egyik kulcsmondata, ezután indul a főcím a The Who: Who Are You? c. számával. Az eseteket teljesen új megközelítésben láthatjuk, rengeteget lehet tanulni is tőlük. Megfigyelhetjük, milyen fontos apróságokon múlhat valaki bűnössége. A sorozat vezette be az áldozatban végbemenő roncsolás, sérülés pontos bemutatását. Az egyes epizódok egymástól függetlenül is érthetőek.

A sorozatnak óriási sikere van az egész világon. Jerry Bruckheimer pedig látta, hogy ha ő nem lép, akkor bizony le fogják koppintani a zseniális sorozatot, így létrehozta a CSI két spinoff sorozatát, a Miami Helyszínelőket David Caruso /mh: Kőszegi Ákos/, mint Horatio Caine és a New Yorki Helyszínelőket Gary Sinise /mh: Csankó Zoltán/, mint Mac Taylor vezényletével. A Miami a nyolcadik évadnál tart, a New Yorki a hatodiknál. /Ezekről majd később egy másik posztban./

Érdekességek:
A sorozat egyedisége a film egyik fenegyerekét, Tarantinot is megragadta és az 5. évad befejező dupla epizódját ő rendezte. Ebben elrabolják Nick-et, élve eltemetik, a csapat pedig minden lehetséges eszközzel nyomoz és próbálja megmenteni.
Abszolút kedvencem a 7. évad. ami 1-2 epizódtól eltekintve egy fő vonulat köré rendeződik. A gyilkosságok áldozatai mellett pontos maketteket találnak annak utolsó percéről. Az évad során így ő, a makettes gyilkos után folyik a hajtóvadászat. A gyilkos személye pedig totális döbbenet, főleg, hogy az utolsó részben Sarah-t is elrabolja, hogy Grissomnak fájdalmat okozzon.
8. évadban Sarah elhagyja Las Vegast, nyugodtabb életre vágyik. Grissomtól egy különösen szép levéllel búcsúzik. Az utolsó epizódban aztán egy ennél szívfájdítóbb dolog is történik, Warrick-ot meggyilkolják.
9. évadban Gil megformálója, Petersen is elhagyja a csapatot, Warrick halála viseli meg, a szerep szerint Sarah után megy. Harag nem történt, színpadi szerepeire szeretne koncentrálni, de továbbra is producer és az ígéretek szerint még vissza-vissza fog térni. A csapat feje Laurence Fishburne lesz.

Grissom utolsó jelenete:


Már találkoztak:
George Eads /3 epizód/ és Jorja Fox /33 epizód/ is játszott a Vészhelyzetben.
Gary Dourdan együtt játszott Gary Sinise-szel /CSI NY/ az Imposztor c. filmben. /nem láttam, sajna/
William Petersen és Hill Harper /CSI NY/ a Koponyákban játszott együtt.

A Viasat 3-on rendszeresen ismétlik a 3 sorozat valamelyikét, és itt adják a CSI és a CSI Miami premierrészeit is. A CSI New York premierrészeit Magyarországon először az AXN mutatja be.
Tehát 18-án kezdődik a 10. évad a Viasat 3-on 21. 20-tól, 19-én pénteken, 21,20-tól pedig az RTL Klub kezdi el a 4. évadot. /Korábban itt adták a CSI NY-ot is./

És egy kis ízelítő a 10. évadból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése